Het is te veel, tijd om te cocoonen!

Het is veel, het is druk, het is té veel. Verbouwen is 1 ding, maar daarnaast een (hard) groeiend bedrijf leiden is samen wel erg veel. Helemaal te bedenken dat ik niet ‘volledig inzetbaar’ ben, kwetsbaar op mentaal gebied en ik moet veel rekening moet houden met mijn gezondheid.


Als klap op de vuurpijl kreeg ik bericht van het UWV dat ik uit mijn (arbeidsongeschiktheids-)uitkering gegroeid ben. Mijn bedrijf levert nu de inkomsten. Ik ben super trots natuurlijk, maar het is ook zó vreselijk spannend. Ik voel een soort druk nu die ik eerder niet zo voelde. Het zal wel wennen, maar IEW spannend!

Grappig, door alle drukte was ik dit laatste alweer vergeten, terwijl ik de druk wel degelijk voel. Maar nu ik hier lekker mijn blogje zit te tikken komt het pas echt binnen. Tijd om ervoor te zorgen dat het goed met me blijft gaan én wellicht herken je dingen of haal je er tips uit!

Slowwww please!

Ik ben iemand die keihard kan werken. Ik ga hard. Over mijn grenzen vaak. Resultaat: ik heb veel tijd nodig voor herstel én ben natuurlijk al snel ‘leeg’. Handig? Nee. Voor mij is het dus heel belangrijk om me niet gehaast te voelen of het té druk te hebben. Zo blijft er genoeg tijd over voor herstel. Nog beter zou zijn om helemaal slow te leven, maar in mijn karakter zit nu eenmaal een turbo stand die snel aangaat en in combinatie met drukte lukt het me (nog!) niet om alles slow te doen. En eerlijk? Ik vind het soms ook heerlijk om even ‘door te pakken’ om daarna alles los te kunnen laten en de relaxen en herstellen. Die twee in balans zou mooi zijn!

Hoe dan ook, belangrijk om genoeg ‘slow’ in mijn leven in te bouwen de komende periode. Tijd nemen om een boekje te lezen, dahlia’s te plukken in de tuin, even met de honden te spelen of te koken. Door deze kleine dingen op mijn gemak te doen haal ik mezelf weer uit stanje turbo en kom ik tot rust.

Cocoonen

Het leven dendert maar door natuurlijk. Momenteel voelt het een beetje als een rijdende trein waar ik opzit die maar niet langzamer wil. Ken je dat gevoel? Als ik me zo voel is het tijd om even van die trein af te stappen (ik maak mezelf snel wijs dat het niet kan, maar dat kan vrijwel altijd!). Een dagje niks, geen werk, alleen thuis zijn en geen verplichte waslijst met klusjes. Even wegkruipen in mijn eigen cocon. Theetje erbij, genietend van een boek terwijl het buiten regent. Of een lange (slenter) wandeling met de honden door het bos. Rommelen in de tuin, een taart bakken of schilderen (waar ik zin in heb). Nu ik dit schrijf voel ik het al, zó fijn!

Herfst-energie

Met het cocoonen komt nu ook de herfst. Heerlijk! En heel erg helpend. De drukte en hoge energie van de zomer neemt af, de ‘yang energie’ (=licht, actief, naar buiten tredend) om het maar even een naam te geven. Langzaam komt er meer en meer herfst-energie. ‘Yin-energie’, het donker, passief, naar binnen kerend, tijd voor reflectie. Op één of andere manier heb ik dit altijd onthouden omdat het voor mij zo goed klopt én zo goed werkt. In de zomer activeert mijn standje turbo zich heel makkelijk, aan het einde van de zomer ben ik vaak leeg, dan is er behoefte aan donkere avonden in rust, vroeger naar bed en later opstaan, kortere dagen en minder licht. Sfeerlampjes, knusheid, een boek, een puzzel en natuurlijk heel veel cosiness! De tijd van het jaar om op te laden is aangebroken!

Selfcare

Je raadt het al, het gaat natuurlijk om self care. En in welke vorm je het giet maakt niet uit. Doen waar jij behoefte aan hebt en wat jou helpt om lekker in je vel te zitten, dat is de boodschap. Ik ga me de komende tijd even focussen op ‘slow, cocooning en herfst-energie’. En jij?

Fijne selfcare, slow, cocooning én herfst-energie items in de shop:

2 reacties

  1. Hoi Esther,

    Je kent me niet, maar ik hoop dat je snel weer opknapt van een periode met wat meer rust. Ik wilde je laten weten dat mijn kinderen en ik ontzettend genieten van jouw toverlamp met prachtige platen en dat ik er ook net 1 heb besteld voor mijn nichtje dat bijna 10 wordt. Echt heel, heel mooi. Dankjewel!

    Met liefs,
    Marlot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL