Geplaatst op 12 reacties

De beer in de kamer

9,5 jaar geleden werd ik ziek. Na een paar jaar gedoe en uitzoekerij werd duidelijk wat er aan de hand was én… dat ik ermee moet leren leven. Het voelde alsof er een enorme beer midden in de kamer stond waar ik niet omheen kon. Een beer die ik haatte maar waar ik (of ik daar nou zin in had of niet) vrienden mee zou moeten worden.

Stel je het eens voor, je loopt je kamer binnen en hij is gevuld door een enorme (ja, veel groter dan natuurlijk mogelijk is!) grommende, boze bruine beer. Jij wilt er langs, je wilt verder met je leven. Je wil dat de beer weg gaat en nooit meer terugkomt! I got you!

Maar die beer wordt alleen meer groter en hysterischer van jouw pogingen om van hem af te komen. Dus zit er niets anders op dan hem eens goed aan te kijken, erbij te gaan zitten en eens rustig uit te zoeken hoe je met elkaar om kunt gaan. Want of je wil of niet, die beer is er nu eenmaal en daar zul je het beste van moeten maken!

Een metafoor natuurlijk

Herken je het al? Dit doen we namelijk allemaal. Als iets niet gaat zoals we willen, of als angst de kop op steekt. We willen er vanaf, het moet weg. We gaan in verzet. En daarvan wordt het erger. Of het nu gaat om boosheid, angst, niet lekker in je vel zitten, slecht nieuws verwerken of onzekerheid. Het is een hele natuurlijke reactie, ‘wat ons schaad moet weg’. Lekkere primitieve reactie van het ‘oerbrein’ (en gelukkig hebben we deze reacties, ze zijn namelijk nuttig!).

Mijn beer brult weer

Jup, mijn beer gilt en brult en blaast zichzelf op. Het afbouwen van mijn medicijnen is niet goed gegaan, een (heel lang durende) verbouwing en het missen van een cosy huisje (want verbouwen) hebben ervoor gezorgd dat mijn angsten weer terug zijn, paniekaanvallen, dissociëren, de klutst kwijt zijn.. het is er allemaal weer ineens. En ik wil het niet.

Maar ik zal nu ook weer moeten leren accepteren dat mijn beer er nu eenmaal is. Dat ik mijn leven weer wat aan moet passen nu er ineens een grote(re) beer in rondloopt. Ik zal mild moeten zijn, mezelf niet de schuld geven van dit alles. Ik zal weer vrienden moeten worden. En dan kan ik! En jij ook!

Need some comfort?

12 gedachten over “De beer in de kamer

 1. Wat een mooie metafoor, fijn dat je je zo kwetsbaar opstelt, daar is moed voor nodig en het helpt anderen om er ook open over te zijn.
  Terwijl ik naar beneden scrollde om commentaar te geven, zag ik de print berenwandeling voorbij komen: wat ik zie is een liefdevol samenzijn met je beer/beren, en samen je weg bewandelen. Mij gaat dat lukken, en ik hoop een ieder die het nodig heeft en je blog leest.
  Alle liefs voor iedereen die dit leest 🙂

  1. Hey Joyce, bedankt voor je fijne berichtje, wat lief! Die berenwandeling illustratie is niet voor niets ontstaan, ik kijk er zelf ook graag naar in deze tijden als reminder! Heel veel liefs voor jou!

 2. Ik herken alles, mijn ziekte is op dit moment heftiger dan anders en ik ben ongelooflijk moe. Veel liefs van mij

  1. Hele dikke knuffel van mij!

 3. Herkenbaar en zelfs als ik weet dat de beer sneller rustig gaat liggen als ik ‘m welkom heet, begin ik toch vaak eerst met het maken van herrie en vervolgens een berengevecht. Het is goed beer, je hoort erbij. Sterkte voor ieders beren ♡

  1. Hey Hanneke, ja precies! Dat vechten, dat doe ik ook! Het duurt even voor ik me erbij neer kan leggen ;-). Is natuurlijk ook een heel helpende karaktereigenschap in andere situaties, dat vechten. We zijn (waarschijnlijk jij ook) goed in problemen oplossen en aanpakken, dingen veranderen als het niet lekker gaat en dingen voor anderen oplossen. Maar ja.. die beer kunnen we niet altijd ‘weg-oplossen’, dus oefen ik in acceptatie deze tijd. Doe je mee?

 4. I’m so sorry you’re dealing with this. I, along with many other people, also suffer from similar issues that aren’t always easily controlled by medication even if you find one that works. I wish you the best. Acceptance is really hard.

  1. Hi Paula, thank you so much for your kind message. Acceptance is hard, but we can do it! I’m sure of that! Big hug from me!

 5. Ik vind het erg knap hoe open je hierover bent. Een voorbeeld en steun voor velen inclusief mijzelf. Wens je veel wijsheid, sterkte en cosyness 😘

  1. Hey Joke, wat lief! Dikke knuffel voor jou!

 6. Thanks so much for sharing. Sending love and greetings. You’re not alone.

 7. Bedankt voor het delen, heel dapper! Ik wens je rust en kalmte en het kunnen omgaan met de beer in je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.