De fout die ik blijf maken

Het gaat goed met me! Eindelijk, na al dat verbouwen en gedoe! Maar er is één fout die ik hardnekkig blijf maken en waardoor ik me soms toch weer in de nesten werk. 

Ik ben gek op druk zijn

Het past bij mijn karakter, lekker druk zijn. Veel werken en ik ben dus ook zo’n makkelijke prooi voor een burnout. Toen ik 10 jaar geleden ziek werd, en ineens niet veel meer kon, moest het roer om. Nu verwacht je natuurlijk een heldhaftig verhaal dat ik mijn leven heb veranderd en nergens meer last van heb toch? Helaas, je karakter en trekken blijven gewoon en ook ik moet blijven werken om niet weer in mijn oude patronen te verzanden. 

De fout die ik blijf maken

Het is zo duidelijk en zo simpel! Ken je dat? Dat je zelf ook echt wel weet dat je het beter anders kunt doen, of beseft dat je weer in je eigen valkuil stapt? Nou, ik heb het vaak. De fout die ik blijf maken is namelijk ‘nuttig zijn’ boven ontspanning en plezier stellen. Werken, klusjes, schoonmaken, zelfs met de honden wandelen. Zolang het nuttig is krijg ik aan het eind van de dag een voldaan gevoel en dat werkt als drugs. En ik ben verslaafd. 

Chagrijnig

Als ik niet nuttig genoeg geweest ben op een dag, of niet alles af heb van het lijstje wat ik wilde doen, moet ik hard werken om niet heel chagrijnig te worden. Het euforische gevoel van ‘ik heb alles gedaan, heerlijk!’ is er niet, dus het is een beetje een grijs gat waar ik me in bevind. Stom? Ja! Want waarom moet ik zo vreselijk nuttig zijn op een dag?  Waarom moet ik altijd vol gas vooruit? 

De kleine dingen

Ik hoef geen antwoorden meer te zoeken op deze vragen. Dit karaktertrekje heb ik al jaren, en ik weet er inmiddels ook goed mee om te gaan. De oplossing zit voor mij in loslaten, meer genieten en ontspannen. Makkelijker gezegd dan gedaan? 

Ja, soms wel! Wat voor mij goed werkt is focussen op de kleine dingen. De honden die grappig doen, een rondje door de tuin slenteren en genieten van al het moois, het vogeltje dat me ondeugend aankijkt, de eerste slok thee bij mijn ontbijt en genieten van het lezen van een boek. 

De kleine dingen wijzen me de weg. Ik word rustiger, relaxter, kan makkelijker loslaten en krijg zin om dingen te doen puur voor ‘plezier’. En hup.. terug op de goede weg! 

Ken jij dat ook?

Stiekem denk ik dat iedereen dit heeft. Ik hoop het ook, want anders ben ik misschien een raar geval, haha! Tegenwoordig zijn we zo druk met alles en gaat alles ook zo ontzettend snel. De kleine dingen, de bijzondere momentjes, ze verdwijnen snel als sneeuw voor de zon, of we zien ze niet eens! Dus vertraag ik nu bewust en zie ineens dat de zon schijnt! De blaadjes van de rode bomen lijken licht te geven, een merel fluit en Bram rekt zich nog eens uit aan mijn voeten. Welke kleine dingen merkt jij nu op? 

 

Inspiratie nodig?

Ik laat me inspireren door alle kleine dingen, je snapt nu vast wel waarom! Schilderen is nog steeds therapie voor mij en het vastleggen van de kleine dingen in het leven geeft me zoveel voldoening en sturing. Je vindt er vast wel inspiratie om op jouw manier van het kleins te genieten! 

nl_NLNL