Geplaatst op Geef een reactie

Schilderen als therapie

Het leven voelt soms te groot, laat me schrikken of overvalt me. Angst steekt de kop op, hallo PTSS! Maar gelukkig zijn er ook steeds meer momenten waarop PTSS naar de achtergrond verdwijnt. En het gekke is: je kan het precies zien aan de illustraties die ik maak!

Je cirkel verkleinen versus vergroten

Ik had ooit een therapeut die omschreef het heel mooi. Als je je angstig of gestrest voelt maak je je cirkel kleiner. Zie het als de figuurlijke ruimte om je heen. Je maakt een kleiner wordende beweging, let er maar eens op, het is echt zo! Als je je goed voelt voel je je vrij, en maak je je cirkel groter. Je zet je ruimte uit. Je ontdekt, huppelt en geniet. Ook ga je makkelijker contact aan met anderen, je laat je grote cirkel ‘contacten’ met de cirkel van iemand anders.

Dit kleine geheugensteuntje heb ik altijd onthouden. Het maakt het voor mij gemakkelijker om te snappen wat er gebeurt en te duiden wat ik nodig heb. Het bijzondere is, dat het mij vorige week ineens opviel dat ik dit ook doe in mijn illustraties!

Schilderen wat ik voel

Laten we beginnen met een paar voorbeeldjes. Hieronder een aantal illustraties die ik maakte terwijl ik in mijn kleine wereld zat. Ik trok me terug en zocht veiligheid en geborgenheid.

Twee van deze illustraties maakte ik op vakantie (twee verschillende vakanties). Ik zie dat zelf nu pas, maar het klopt wel. Vakanties zijn voor mij altijd spannend, ik geniet van de natuur en prachtige hikes, maar het roept ook sneller angst op.

Algemeen kan ik zeggen dat ik hier puur en alleen schilder als therapie. Ik schilder waar ik behoefte aan heb. Geen drama, gewoon een warme cocon. Ik krijg heel vaak de vraag waarom ik bepaalde dingen niet schilder (jongens, meisjes of vrouwen met een andere huidskleur, religie, brillen, blond haar etc), nou het antwoord is dus simpel. Ik creëer niet om een bedrijf te runnen, veel te verkopen of iedereen te gelukkig te maken. Ik creëer voor mezelf, om mijn eigen gevoelens te begrijpen.

Als mijn cirkel iets groter is

Ik voel me iets beter, misschien nog erg moe, maar ik kan de (volwassen) wereld aan met de juiste zelfzorg. Ik vind het heel leerzaam om deze blog te maken, want ineens zie ik dit zelf nu ook duidelijk terug in mijn illustraties, haha.

Ik schilder waar ik behoefte aan heb (zoals altijd!). Maar in plaats van me te verstoppen in mijn magische wereld, blijf ik wat meer in de echte wereld. Ik kan het aan, voel me goed, maar ik heb dit wel nodig als ‘self care’. Zie jij het verschil? Of misschien voel je het wel?

De wereld aankunnen

En soms, voel ik me vrij, nieuwsgierig, heb ik behoefte aan contact of om nieuwe dingen te doen. Ik droom over nieuwe plekken, mooi uitzichten of gezellige momenten. Mijn cirkeltje is groot, ik heb bewegingsruimte en voel dat ik de wereld aankan.

Genieten staat centraal. Vaak ontdek ik in deze fase door het schilderen waar ik behoefte aan heb. Ik heb zo lang in constante staat van angst geleefd dat dit eigenlijk een nieuw stukje leven is om te ontdekken. Toevallig zijn hier 3 illustraties met meerdere mensen samen, maar dat is absoluut niet nodig. Misschien spreekt ‘spetterplezier’ link onderin nog wel het meeste tot de verbeelding van ‘genieten, ontspannen, ruimte en vrijheid’.

Zo zie je maar, ook hier illustreer ik als een soort therapie, of ontdekkingsreis.

Kende jij het groter en kleiner wordende cirkeltje al? Hoe is jouw cirkeltje op dit moment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.