Mijn prentenboek avontuur – deel 1

Het lijkt allemaal zo fantastisch aan de buitenkant, maar dat mijn prentenboek met heel veel horten en stoten (en ja ook tranen) ontstaan is, ziet niemand. Hier deel 1 van mijn prentenboek avontuur.

Prentenboek maken: de basics

Eerst even de basics. Een prentenboek lijkt zo makkelijk, maar toen ik eraan begon ontdekte ik dat het nog niet zo eenvoudig is. Hoe schrijf je een goed verhaal voor je doelgroep? Hoeveel illustraties gebruik je en bij welk deel van de tekst? Wat wil je graag overbrengen? Hoe maak je keer op keer dezelfde karakters? Hoe laat je je karakter geloofwaardig worden? En wat dacht je van de technische uitwerking, drukken, opmaken, bewerken. O, en kies je voor een uitgever of ga je zelf aan de slag?

Niemand heeft me vooraf verteld dat dit allemaal op je afkomt zodra je besluit een prentenboek te gaan maken. En dat is maar goed ook, want dan was ik er zeker niet aan begonnen!

Een prentenboek maken: vind je drive

Waarom? Waarom moet ik dit doen? Waarom ga ik door? Deze vraag heb ik mezelf tientallen keren (vaak als ik in tranen was en het niet meer zag zitten) gesteld. Ik kwam erachter dat juist deze vraag super belangrijk is. Ik moest dit doen, ik had een verhaal te vertellen. En ik had iets gevonden wat ik in mijn leven écht nog een keer wilde doen. Ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik zou stoppen én dat daarbij mijn zelfvertrouwen een dikke deuk zou oplopen. Opgeven was gewoon geen optie!

Die drive. Ik heb het afgelopen jaar ontdekt dat die super belangrijk is. Je ergens in vastbijten en ook de nare gevoelens, twijfels en onzekerheden die daarbij horen accepteren. Het is gewoon niet altijd leuk. Maar volgens mij geldt dat voor bijna iedereen die nieuwe dingen doet, dromen achterna gaat of grote projecten oppakt. Het gaat gewoon met vallen en opstaan. Maar als je weet waarom je het doet, wat jouw drive is, sta je na het vallen ook weer op!

Ervaring is toch belangrijker dan ik dacht

Nog even over dat vallen en opstaan. Als ik terugkijk zie ik dat ik er nu vertrouwen in heb. Momenteel werk ik aan een tweede prentenboek en dit gaat al zoveel gemakkelijker. Op de donkere momenten heb ik nu de ervaring van het eerste prentenboek. Ik vertrouw erop dat ik na vallen weer opsta, dat er een einde komt, dat ik het kan. Ik schiet er niet meer meteen van in de stress en er zijn minder zakdoekjes nodig om tranen op te vangen. Conclusie: met ervaring wordt het makkelijker. Niet alleen de technische kant, maar ook die emotionele kant!

Mijn eerste poging

Ik wilde een prentenboek maken over een vliegend bed. Dus ik begon enthousiast met schetsen en uitdenken. De schetsen stonden er, ik had wel zo’n beetje een idee hoe het verhaal in elkaar moest zitten, maar meer ook niet. Enthousiast begon ik te schilderen. Leuke plaatjes, maar ik liep compleet vast. Het boek had nog geen diepgang, nog geen verhaal! Alle illustraties van die poging zijn in de spreekwoordelijke prullenbak beland. Conclusie: je moet eerst een goed verhaal hebben voordat je gaat tekenen. Je raad het al, domper voor mijn zelfvertrouwen en het kostte wat moeite om weer opnieuw te beginnen.

Stuntelen met het verhaal

Toen besloot ik me eerst eens te verdiepen in prentenboeken, het schrijven, de verhalen. Ik las boeken, vroeg mensen om advies en durfde daarna helemaal niets meer. Het leek me ineens zó ingewikkeld geworden. Zoveel ‘regeltjes’ en tips. Ken je dat? Dat je aan zoveel ‘eisen’ moet voldoen dat je daardoor dichtklapt?

Ik heb het een tijdje laten rusten, alle informatie naast me neergelegd en toen ik me wat beter voelde ben ik het verhaal gaan schrijven. Dit keer vanuit het thema (dat zo belangrijk voor me is) en met een hoofdpersoon die echt vanuit mijn eigen ervaring komt. Dit maakte het persoonlijker, dus enger. Maar tegelijk zorgde dit ervoor dat het echter werd.

Ik schakelde de hulp in van een redigeer persoon (ik ben alweer vergeten hoe je dat netjes zegt, maar ze was fantastisch!) om wat tips te krijgen over de (voor)leesbaarheid aan de doelgroep en natuurlijk controle op taal techniek. Dit leerde me veel, maar gaf me ook het vertrouwen dat het niet helemaal belachelijk was wat ik had bedacht (anders had ze het vast wel gezegd, ik heb het ook maar 3 keer gevraagd geloof ik, haha!).

Dit hele proces van schrijven (dus niet eens al dat onderzoeken) duurde twee maanden. Dat had ik even niet aan zien komen! Ik dacht ik twee maanden wel ‘even’ mijn prentenboek te maken. En nu stond er nog geen schets op papier!

Schilderen en gaan!

Klinkt lekker makkelijk, nou dat was het niet! Het was veel, heel veel. En ik had natuurlijk bedacht dat het over 6 kinderen zou gaan. Dat heb ik geweten. Zes karakters, die elke keer op elkaar moeten lijken. 16 full spread (volledige pagina’s) en nog nooit zoiets gedaan. Ik kan prima een leuke illustratie maken, maar geloof me. Twee keer hetzelfde (laat staan 16 keer hetzelfde poppetje met andere emoties) is echt lastig!

Gelukkig had een hulp van een vriendin die ook aan een prentenboek werkt (bedankt!!) en samen sleepten we onszelf door alle twijfels heen. Van gezellig genieten, successen vieren, afvinken, tot overnieuw beginnen. Alles kwam voorbij.

De twijfel is er nog

Zo, had je niet gedacht hè? Zo’n achtbaan aan gevoelens, geworstel, proberen en toch doen. Ik zou nu heel positief willen eindigen, dat het echt het leukste is wat ik ooit gedaan heb in mijn leven. Dat ik zo genoten heb. Dat ik trots ben en dat ik helemaal blij ben. Maar dat is niet zo, nóg niet. Op het moment dat ik dit blogje tik moet het boek nog uitkomen en het is gewoon super spannend. Het is een heel persoonlijk verhaal geworden (daar blog ik in deel 2 of 3 over) en dat maakt het ook wat kwetsbaar. Maar toen ik vorige week met mijn coach over mijn boek sprak kon ik voor het eerst voelen dat ik trots was en blij dat dit belangrijke verhaal nu in de wereld komt. Trots dat ik doorgezet heb, dat ik deze droom gerealiseerd heb!

Het komt dus helemaal goed en mocht je zelf een prentenboek willen maken: niet teveel denken, gewoon beginnen! Je ziet vanzelf wel wat je tegenkomt!

De volgende keer

In de volgende delen ga ik je bijpraten over het verhaal en wat dit zo persoonlijk maakt. En er komt nog een deel over zelf uitgeven. Op instagram krijg ik heel veel vragen hierover, dus ik vertel er alles over! Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg me op instagram (zie links hieronder).

ps. Je kunt mijn boek nu dus pre orderen. Klik HIER.

Meer cosiness?

  • Schrijf je in voor de cosy nieuwsbrief! klik HIER
  • Shop cosy items in mijn webshop klik HIER
  • Volg mij gezellig op instagram (en je ziet vast wel wat van deze activiteiten voorbij komen) klik HIER

4 reacties

  1. Aww! Thank you for this newsletter. I had a taff day and really needed it. And the Translation in german Was very good. Have a beautiful and cozy evening! ! Greetings from Brigitta

  2. Wat een fijn blog! Het is echt interessant te lezen hoe Al die dingen werken en hoe je het ervaart. Nuttig voor andere mensen ook (zoals ik, haha).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL