Loslaten (is moeilijk)

Oei, ken je dat? Je maakt je druk om dingen die je beter los kunt laten. Een verbouwing die niet opschiet, een riool dat overstroomt, de was die de mand uitpuilt, de to-do lijstjes die in je hoofd rondspoken of deadlines die constant in je achterhoofd rondzingen. Ik voel me niet fijn als ik het allemaal niet goed naast me neer kan leggen. Mijn lichaam gaat op standje ‘overleven’, alles verkrampt (hallo pijn), hoofdpijn en slecht slapen zijn maar een paar vervelende dingen. Wat helpt? Loslaten! In deze blog lees je mijn tips (die ik zelf ook weer even moest horen ;-)).

Neiging versus verstand

Als ik druk ben en van alles moet van mezelf, heb ik de neiging om mijn schouders eronder te zetten en maar zo snel mogelijk zoveel mogelijk van al die dingen op te lossen, weg te werken of af te ronden. Ik heb het al lastig omdat ik me ‘druk maak’ en ik besluit dan om nog even wat harder te gaan om het te verminderen. Tja.. dat werkt niet altijd even lekker.

Ik ga nu niet zeggen dat je vooral dingen van je lijstje moet schrappen of juist rustig aan moet doen, want zo werkt het leven niet altijd (hallo kelder vol rioolwater). Maar ik vind het wel heel fijn om me bewust te zijn van mijn neiging en het een beetje te temperen. Het is een samenspel tussen prioriteiten stellen, schuiven, uitstellen en juist even concentreren en ‘veel’ wegwerken.

Dus je ziet me heus wel eens een paar uur knallen, maar daarna moet er ook weer rust zijn en omarm ik mijn ‘slow living’ ideaal.

Hoe wil ik leven?

Lekker cliche, maar het helpt! Me inbeelden en terugvallen op mijn idee van hoe ik eigenlijk wil leven. Slow, rustig, met tijd voor wandelingen, bakken, lezen en tuinieren. Voldaan voelen over het werk wat ik doe, maar tegelijk ontspannen genieten van het leven. Voel je hem? Precies, dit helpt mij dus ook!

Koorddansen

Het insta-perfecte plaatje van mensen die helemaal ‘kalm’ tuinieren, bakken, schilderen en blij zijn is natuurlijk heel verleidelijk, maar niet realistisch. In werkelijkheid is het koorddansen, balans vinden en houden. Tussen dingen doen, ambitieus zijn, iets willen bereiken en slow living. En het gaat erom hoe je je op dat koord manouvreert, krijsend vol stress, zwaaiend met je armen; Of kalm, zacht voor jezelf met een vleugje humor. Dat laatste past wel in mijn leefstijl, dus ik omarm de drukte, ik lach om de gekkigheid en stap straks nog even lekker naar buiten voor een rustgevende wandeling.

Momentjes

Juist als ik wat drukker ben vind ik het heerlijk om ‘momentjes te creëren. Momentjes waarop ik mijn lievelingsthee zet, mijn boek erbij pak of een rondje door de tuin slenter om alles te bekijken wat groeit en bloeit. Momentjes waarop mijn zenuwstelsel tot rust kan komen, zonder dat ik rigoureus een dag wellness hoef te plannen. Het hoeft niet ingewikkeld, selfcare is vaak makkelijker dan je denkt! Denk nog maar eens aan jouw ideale leven, dat plaatje wat we schetsten! Kun jij 15 minuten iets doen wat binnen dat leven past?

Inspiratie momentjes

4 reacties

  1. Dank je voor dit stuk. Ik had het echt even nodig om dit te lezen. Het stukje over koorddansen heb ik als screenshot bewaard, want dat spreekt me heel erg aan.

  2. Bedankt voor deze herinnering! Zal nog regelmatig dit stukje lezen. Ik ben het type vooral doorgaan ( over mijn grenzen heen gaan ) al ben ik er al iets bewuster van om af en toe een stapje terug te doen.

    Liefs Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL