Kiezen

Een simpele titel voor een moeilijke blog. Nou ja, de blog is niet lastig, maar het onderwerp. Keuzes maken, kiezen, voelen wat bij je past en wat je beter kunt laten! Benieuwd hoe ik het doe? Lees verder!

Een nieuw jaar betekent nieuwe plannen! Niets fijner dan alles al voelen borrelen en pruttelen in December omdat ik in Januari weer aan nieuwe projecten begin, heerlijk! Maar de ‘downside’ hiervan is dat ik ook keuzes moet maken. Je kent het vast wel!

Terug naar het begin

Om mijn wilde hoofd vol plannen een beetje te temmen ga ik terug naar het begin. Ik bedenk wat ik belangrijk vind in het leven (slow living, gezondheid, lekker in m’n vel zitten) en ga vanaf daar kijken wat goed voelt. Want naast dat ik gek ben op schilderen en het ook leuk vind om ondernemer te zijn, is het voor mij het allerbelangrijkste dat ik dingen doe of maak die ik leuk vind. Het gevoel dus. Voor komend jaar denk ik na over een boek, een nieuwe adventskalender (ja, kerst is net over en ik begin alweer voor het volgende seizoen, haha) en misschien iets met geïllustreerde cottages. Ik wordt al enthousiast als ik het opschrijf, maar ik moet mezelf ook remmen.

Keuzes

Je voelde hem al aankomen denk ik? Jup, keuzes maken! Ik heb zeer beperkte energie (hallo chronische toestanden), dus daardoor heb ik geleerd om heel zorgvuldig met mijn energie om te gaan. Dit betekent goede keuzes maken! Maar hoe doe je dat?

Regel 1 – je kunt niet alles…

Het voelt vaak alsof je alles wel kunt doen, maar de realiteit is dat er veel minder uren in een dag zitten dan je zou willen en ik verplicht mezelf dus om keuzes te maken en deze denkfout (o, dat lukt allemaal wel!) niet te maken.

Regel 2 – wat past echt bij mij?

Er zijn veel plannen en ideeën. Misschien ben jij ook ondernemer en zie je soms ook kansen, of voel je de druk van dingen die ‘naambekendheid’ op zouden leveren of meer verkopen. Maar niet alles past bij je. Ik wil alleen doen wat 100% bij mij past. Ga er maar eens voor zitten, als je heel eerlijk bent tegen jezelf valt er altijd wel een idee af (of meerdere).

Regel 3 – niet te lang dubben!

Je kent het wel, je moet kiezen maar je blijft er maar op terugkomen. Misschien toch dit, of dat of allebei. In deze fase hak ik knopen door, dat gaat een beetje geforceerd want het liefst doe je natuurlijk alles. Ik betrek hier meer mijn ‘hersenen’ bij en niet alleen gevoel. Gewoon eens realistisch kijken: hoeveel tijd heb ik, hoeveel energie, wat is haalbaar? Zo valt er weer wat af en komt het tot een behapbare lijst. Wel belangrijk: een backup lijstje! Je ideeën gooi je nooit weg, je parkeert ze gewoon!

Regel 4 – uitvoerbaarheidscheck

Wilde plannen zijn fantastisch, maar het moet ook wel kunnen. In mijn geval moet een item ook daadwerkelijk geproduceerd kunnen worden (tegen redelijke kosten). Hier komt dat backup lijstje van pas, want ideeën sneuvelen nu eenmaal regelmatig in deze fase (en volgens mij hoort dat ook zo!).

Regel 5 – geniet!

Ja echt, het is super leuk om helemaal 100% voor iets te gaan. Jouw project, jouw idee, jouw plan! En het is altijd een weg vol hobbels en bobbels (het lijkt allemaal leuk, maar echt niet alles is leuk, tegenslagen horen erbij). Maar als ik nu terugkijk op projecten die ik gedaan heb, voelt dat zo goed en kijk ik terug op zó’n leuke tijd!

Ik heb er zin in!

Het nieuwe jaar is hier, plannen zijn er. Mijn lijstje in de aanslag. Tijd om wat dingen uit te gaan zoeken, wie weet wat er binnenkort hier verschijnt! Ik ben benieuwd (want eerlijk: ik heb zelf dus ook nog geen idee wat het gaat worden, wat haalbaar is en wat lukt, spannend!). Wordt vervolgd zullen we maar zeggen!

Kijk.. zomaar wat projecten van het afgelopen jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL