Het verhaal achter de illustraties – deel 2

Het leek me leuk om weer eens wat te delen over de verhalen achter mijn illustraties. Ik ben daar altijd heel terughoudend in omdat ik vooral wil dat je zélf voelt wat een illustratie bij jou oproept en voor jou kan doen. Wil je dat blijven doen, lees vooral niet verder. Ben je benieuwd naar mijn gevoelens, gedachten, ideeën en beweegredenen lees dan vooral wel verder!

Als je me al een tijdje volgt, of eerdere blogs hebt gelezen weet je dat ik voornamelijk teken en schilder als een soort therapie. Ik schilder waar ik zelf behoefte aan heb, of wat mij helpt. Ik schilder wat ik voel of om mijn gevoelens en verlangens te ontdekken. Vandaag neem ik je mee in een kijkje achter de schermen van een aantal illustraties!

Cosy shelter

Veilig schuilen voor het slechte weer buiten. Dat is wat je ziet, maar ik voel veel meer dan dat! Ik voel me vaak onveilig, helemaal nu ik wat ontworteld ben door de verbouwing van ons huis. Dieren zijn voor mij veilig, mensen zijn vaak eng. Daarom zie je me ook maar zelden iets schilderen met veel mensen. Als ik me echt goed voel snap ik ineens wel waarom iedereen samenzijn zo fijn vindt, maar mijn PTSS vind het al snel eng. Mijn ideale moment van opladen, veilig voelen en ontspannen is dan ook vaak met dieren, alleen, op een veilige plek. Het maakt niet uit wat er buiten gebeurt, ik zit veilig binnen, ik kan ontspannen!

Sinterklaasavond

Mijn jeugd was hectisch en voelde vaak onveilig. Maar sinterklaasavond is een goede herinnering! Voor het eerst heb ik een jeugdherinnering geschilderd. Ik heb de boel wel wat aangepast om het wat makkelijker te maken voor mezelf op emotioneel vlak. Zo heb ik niet een broer en zus én waren er twee oma’s bij in plaats van een opa. Maar het was een goede ontwikkeling om dit positieve gevoel toe te laten, eraan te werken en nu kijk ik er met een glimlach naar. Wat was het gezellig hè?! Dat komt nu eerst in mij op, in plaats van toestanden en gedoe. Een overwinning voor mij!

Hout halen

En na dit spannende uitstapje schilderde ik snel weer wat selfcare. Precies waar ik van opknap. Wandelen met de honden, fantaseren over alle dieren in het bos en genieten van de prachtige omgeving waar ik in woon. En dat hout? Nou soms is het ook gewoon heel simpel, we waren op dat moment bezig met beslissen of we een houtkachel zouden houden of niet.. haha! Het hoeft niet altijd therapeutisch, filosofisch of ingewikkeld te zijn natuurlijk!

Oké, dit was het voor deze keer. Laat je me even weten in de comments of je dit leuk vindt om te lezen? Dan weet ik of ik dit nog een keertje ga maken of toch maar niet.

Veel liefs!

Esther

ps. Natuurlijk vind je ze ook in de shop 😉

18 reacties

 1. Wat fijn en herkenbaar wat je deelt. Ik heb gelukkig geen PTSS maar het onveilige gevoel herken ik helemaal. En jouw illustraties roepen bij mij precies op wat het kennelijk voor jou doet. Een plek om te schuilen en rust te vinden. Dat is precies de reden waarom ik je ben gaan volgen.

  1. Hey Marieke, bedankt voor je onwijs fijne reactie! Ik vind het altijd het grootste compliment als ik de gevoelens over kan brengen met mijn werk, dus dankjewel! Lieve groetjes, Esther

 2. Ik vind dit erg leuk om te lezen! Ik vind samenzijn met mensen ook vaak niet zo prettig. Ik vind dieren ook fijner en veiliger!

  1. Hey Marjolein, wat fijn te horen dat dit je aanspreekt! Ik was ook bang dat mensen het stukje over ‘mensen vaak minder fijn dan dieren’ vreemd zouden vinden of niet zouden begrijpen, heel erg bedankt dat jij jouw ervaring hierin deelt, betekent veel voor me! Liefs!

 3. Hoi Esther,

  Ik vind het fijn om te lezen! Ik ervaar de wereld soms als veel. Net als mijn dochter van twaalf beide dromen we weg bij je illustraties. Op ik denk wel op een soort gelijke manier .
  Dankjewel! 😊

  1. Wat mooi dat jij en je dochter weg kunnen dromen bij mijn werk, en ik voel je helemaal, de wereld voelt voor mij ook vaak als ‘veel’. Lieve groetjes!

 4. Heel leuk en mooi om te lezen en ook herkenbaar.. En de heerlijk cozy afbeeldingen, zo uitnodigend.
  Vooral doorgaan! 😉

 5. Wat leuk om te lezen dat je tekeningen echt jouw leven zijn. Ik volg je al wat langer dus wist al wel wat natuurlijk. ik herken mezelf in je. Ik zou een jaar geleden op 2 januari in mijn “nieuwe huis” gaan wonen, helaas liep dat door waterschade anders en ga ik nu pas eind januari 2024 verhuizen. Al die tijd staat mijn inboedel in een opslag en woon ik in bij mijn vriend. Ik ben blij als ik straks in min tiny house jouw kalender en lamp neer kan zetten. mijn eigen veilige plekje kan maken.

  1. Hey Helene, wow wat een ‘ontworteling’ maak je ook door! Tenminste, ik ervaar dat zelf wel zo met verhuizen, opslag, verbouwen etc, maar het is natuurlijk voor iedereen anders. Ik wens je in ieder geval een spetterend ‘eind-januari’ toe! Eindelijk in je nieuwe huisje en veilige plekje!

 6. Heerlijk deze verhalen achter je werken te lezen. Geeft ze een diepere lading, waardoor ik ze nog meer waardeer.
  En ik heb evengoed nog steeds mijn eigen gevoelens erbij, mooi dat dat naast elkaar kan bestaan!
  Zo vind ik je Sinterklaasavond geweldig, en dit beeld is zo herkenbaar! Wij hebben het altijd met onze opa en oma gevierd. Een tijd terug is opa al overleden, we vierden het de laatste jaren alleen met oma. Dit jaar is voor het eerst dat we het helemaal zonder vieren, oma is er helaas ook niet meer. Maar het zullen altijd dierbare herinneringen zijn, en jouw beeld helpt daar bij!

  1. Wat prachtig verwoord, dat mijn verhaal achter de illustraties naast jouw eigen beleving kan bestaan, dankjewel! Lieve groetjes, Esther

 7. Hallo Ether,
  Een poosje geleden heb ik je website en prachtige werk ontdekt. (mede door de little shop around the corner)
  De rust en liefde voor het tekenen straalt er vanaf. Ik vind het fijn om naar je tekeningen te kijken, ieder klein detail te zien en te voelen wat het met mij doet. En mooi om te lezen waar je inspiratie vandaan komt. Herkenbaar ook. Ik had al eerder een aantal mooie dingetjes bij je besteld, waaronder de washi tape die ik graag gebruik in mijn schrijf boekjes en de notitieblokjes die ik alleen gebruik voor mooie berichtjes. Ik ben er heel zuinig op (heel ouderwets he) Ik zou het leuk vinden om nog eens jouw verhaal bij de illustraties te lezen, maar zo geniet ik er ook van.
  Ik wens je alvast hele fijne feestdagen en wens je nog vele cosy momenten…zo cosy als maar kan…Warme Groetjes, Jesse

  1. Hey Jesse, bedankt voor je lieve reactie. Fijn te lezen dat je je zo kunt vinden in mijn werk, dat vind ik altijd het grootste compliment dat iemand me kan geven (de gevoelens overbrengen). Geniet van de washi tape! Liefs, Esther

 8. Ik kan echt heel lang naar de afbeeldingen kijken. Dat gezellige gevoel wat je over probeert te brengen lukt enorm goed! Mijn dochter en ik zijn fan!

  Groetjes Tjitske

 9. De afbeeldingen die je maakt zijn fantastisch. Als ik deze zie, krijg ik een heel warm gevoel als ik terug denk aan vroeger, aan mijn jeugd, toen alles zo mooi en veilig leek. Mijn leven is nu ook goed, maar de onbezorgdheid van de jeugdjaren, zijn er niet meer, het lijkt wel of er steeds meer zorgen bijkomen als je ouder wordt. De afbeeldingen van jou geven dan ook een heel rustgevend en goed gevoel, zo zou het altijd moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL