FAQ : où trouves-tu ton inspiration ?

Cette question est de loin la première. On me la pose toutes les semaines, parfois tous les jours ! Le problème, c'est que je n'ai jamais de réponse " toute faite ". Il est donc temps de t'en dire plus sur mon inspiration dans un blog ! 

 

inspiratie is onzin? 

Wat is inspiratie eigenlijk? Voor mij is het een moment stilstaan, rust nemen en voelen wat er in me omgaat. Maar is dat inspiratie? Volgens sommige mensen moet het van buitenaf komen. Of zelfs iets wat tot je komt vanuit het universum, als een geschenk. Maar inspiratie in die zin is onzin. Inspiratie heeft iedereen, is er altijd en zit in jezelf. 

 

Het is een mix

Als ik alleen naar binnen kijk en opmerk hoe ik me voel, komt er nog geen tekening uit mijn handen natuurlijk. Maar wat ik wel bewust doe is mijn gevoel plaatsen in iets wat mij zou helpen. Ik bedenk dat ik zou willen fietsen naar een cosy cottage, of in een boomgaard appels zou willen plukken, soms heb ik behoefte aan gezelschap en bedenk ik een winterfeest met veel mensen. Maar ook die ideeën komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een mix. 

Een mix van dingen waar ik blij van word, mijn droomwereld, gevoelens, verlangens. Maar ook grijpbaardere dingen zoals dingen die ik mooi vind, of recent gezien heb. Een prachtig landschap tijdens mijn wandelingen kan zomaar deel uitmaken van een illustratie zonder dat ik me daar bewust van ben. 

 

Inspiratie is trainen

Voor mij is het nu een onuitputtelijke bron. Ik heb altijd wel iets te schilderen of tekenen. Ik heb zelfs hele lijstjes met dingen die mij inspireren. Voorbeeld van zo’n lijstje: een ouderwets hout gestookt kookfornuis, een vos in een sneeuwlandschap, ganzen (vraag me niet waarom), brood bakken, een huis met een mooie gevel en ga zo maar door. 

Hoe ik dat tot mijn unieke, gecombineerde ideeën kom? Nou, het is een kwestie van oefenen. Ik moet niet druk of gestrest zijn. Bij voorkeur heb ik er echt tijd voor vrijgemaakt. Ik ga zitten met mijn schetsboek en krabbel wat rond. Soms heeft er zich in mijn hoofd al iets gevormd en hoef ik het alleen maar op papier te krijgen. Soms schets ik mini krabbels tot ik vind wat ik zoek. Maar boven alles past het altijd bij mijn stemming en behoeften (je weet wel, ik schilder nog steeds als therapie voor mijn PTSS ;-)). En ik geloof dat je dit proces kunt trainen! 

 

Wat inspireert mij dan?

En dan zal ik eindelijk antwoord geven op de meest gestelde vraag! Wat inspireert mij nou? 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn het meerdere facetten:

  • Mijn innerlijke belevingswereld en verlangens
  • Fascinaties (zoals die ganzen ;-))
  • Moois dat ik zie en onbewust meeneem in mijn illustraties.

En als ik het een keer niet weet? Dan kan ik dus terugvallen op mijn fascinaties, of ‘mooie dingen’. Ik ga soms een museum bezoeken, schilderijen kijken of bijvoorbeeld naar het openluchtmuseum (vind ik heel inspirerend!). Ik maak een wandeling door een nieuw natuurgebied of kijk nog eens naar mijn pinterest borden. 

De kunst (voor mij) is om het daarna allemaal los te laten en erop te vertrouwen dat mijn onderbewuste er wel iets van maakt dat bij mij past. En voor ik het weet, ben ik weer aan het schilderen. Heerlijk! 

fr_FRFR