De making of: de cosy adventskalender!

making of de adventskalender

Heb je altijd al willen weten hoe ik mijn adventskalender gemaakt heb, of hoe een ontwerpproces eruit ziet? Vandaag neem ik je mee op reis. De reis van ruim 8 maanden naar het maken van mijn cosy adventskalender. Ready? Go!

Het is een lang en ingewikkeld proces, maar gelukkig heb ik heel wat foto’s gemaakt terwijl ik bezig was. Dus aan de hand van een fotoverslag met nummers neem ik je mee door de hele reis.

making of adventskalender

1. Leren 3D denken

Ik had een piepklein schetsje in mijn schetsboek gemaakt, maar ik had nog nooit iets in 3D gemaakt. Ik ben dus maar begonnen met gewoon printerpapier, een schaar en plakband. Grofweg wat vormen uitgeknipt. Het leek wel wat te worden, dus door naar de tekentafel!

2. Tekenen

Heel onhandig. Achteraf gezien had ik eerst exact moeten meten/rekenen. Wist ik veel. In deze stap heb ik alles uitgetekend. Langzaam kreeg het hele project meer vorm in mijn hoofd, al zag ik nog steeds niet hoe ik het voor elkaar zou moeten krijgen. Mijn man Edwin is een genie met getallen en wiskunde, dus hij verzekerde mij er keer op keer van dat het maken van de constructie wel zou lukken. Het volgende stresspunt was dat ik geen enkel idee had wat de productie zou gaan kosten en of het dus wel gerealiseerd zou kunnen worden!

3. Tijd voor kleur!

Om voor mezelf een beter beeld te krijgen welke kant ik uit wilde heb ik alles geschilderd. Ook dat was een totaal nieuwe uitdaging wat betreft 3D denken bij kleur/licht en kleurenpalet. Maar hoe leuk ik het hele project ook vond, schilderen blijft toch wel mijn passie, dus dit was stiekem gewoon het leukste onderdeel!

4. Mock up en offertes opvragen

Met de schets heb ik weer een mock up in elkaar geknutseld, die al wat lijkt of het eindresultaat. Deze had ik enerzijds later nodig voor de berekeningen, maar op dit vroege moment in het proces vooral voor het opvragen van offertes. Het opvragen van offertes, duidelijk maken welke richting ik uit wilde en natuurlijk het in eerste instantie vinden van bedrijven die dit doen (en de bijbehorende vaktermen leren) heeft ruim een maand in beslag genomen. Al die tijd zat ik in spanning of het project levensvatbaar zou zijn of niet. Uiteindelijk vond ik een super fijn bedrijf én kreeg ik de verlossende offerte: het kon! Het zou wel een mega investering worden (voor mij als net startende kleine ondernemer), maar ik geloofde erin dat het de moeite waard zou zijn.

making of adventskalender 2

5. Rekenen, rekenen en nog meer rekenen

Ik was zó blij om hulp te hebben hierbij! Ik weet niet hoe het met jouw wiskunde zit, maar mijn wiskunde is onherstelbaar ver weg gezakt. Eerlijk: ik had dit zelf nooit gekund. Met name de constructie van het huis en de bijbehorende berekeningen waren echt super ingewikkeld en ik kon de stress en spanning (of het allemaal wel zou passen en of we geen fouten zouden maken) maar moeilijk aan. Wat een weken waren dat zeg! Maar met heel veel dank aan Edwin ging het (voor mij dan) van een leien dakje. We hebben na de eerste rekenronde weer een mock up van papier gemaakt om te zien of alles grofweg paste. Toen begonnen de testen bij de producent.

6. Uit handen geven

Tot zover konden we alles zelf, nu moest ik het uit handen geven en de product, de stansmaker, de drukkers en technische mensen daar hun werk laten doen. Dit betekende ook dat ik aan mijn investering vast zat, super spannend om duizenden euro’s uit te geven, IEW! Er moest veel getest worden, hoe groot de gaatjes moeten zijn met welk type karton om de juiste stevigheid te verkrijgen is maar 1 van de problemen die we moesten oplossen. Dit was mijn eerste keer professioneel samenwerken aan het ontwikkelen van een product en ik vond het uiteindelijk echt super leuk!

7. Overwinning

Iets wat ik een jaar eerder nog bestempelde als ‘onmogelijk’ was werkelijkheid geworden. Door het op de splitsen in piepkleine, overzichtelijke stapjes, hulp te vragen en gewoon het lef te hebben om te beginnen kon ik na ruim 8 maanden werken mijn adventskalender in mijn handen houden!

Inmiddels is de kalender net een maand in de verkoop, de kosten heb ik nog niet terugverdiend, maar dat hoop ik deze maand nog te halen (hint: wil je meehelpen?).

Je shopt hem hier:

Mocht je vaker leuke blogs willen lezen of op de hoogte blijven van mijn avonturen? Schrijf je dan in voor de cosy nieuwsbrief!

Super leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Mocht je nog vragen hebben vind ik het altijd leuk als je een comment achterlaat of me een berichtje stuurt!

Liefs,

Esther

4 Responses

  1. Geweldig om te lezen hoe de advent tot stand is gekomen. Ik heb m al een tijdje in de kast liggen en ga op 1 december beginnen.
    Ik vind m er op t plaatje al prachtig uit zien, dus dat gaat goed komen.
    Ik ga er vanuit dat het een groot succes wordt.

    1. Hoi Annemieke, wat leuk te horen dat je het kijkje achter de schermen leuk vindt! Geniet van een knusse december zou ik zeggen!

  2. Wat ontzettend leuk om te lezen over de totstandkoming van je cozy advent calendar!! Wat een leuk (en ook best spannend) proces! Hij ligt bij mij en mijn zus klaar om op 1 december mee te beginnen; kannie wachten 😍

Lave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEN