Je leven ontwerpen

Ja, je leest het goed! Je leven ontwerpen, daar ga ik het met je over hebben vandaag. Sinds ik chronisch ziek ben heb ik mijn leven rigoureus moeten veranderen. Lastig? Ja. Zou ik het anders willen? Nee!

Om mij heen zie ik het zo vaak gebeuren, vrienden, de mensen die ik coach of door de vragen die ik krijg via social media. Het niet goed inrichten van jouw leven op jouw behoeften. In deze blog 5 tips om je leven beter aan te laten sluiten.

We moeten zoveel

Nee hoor, dat denk je maar! We denken altijd super veel te moeten, maar niets is minder waar. Jij denkt nu: daar heb ik geen last van hoor. Nou? Herken je misschien iets uit deze voorbeelden?

  • Ik moet dat mailtje beantwoorden, dat heb ik gisteren als ontvangen
  • Ik moet Bella nu toch echt even appen of bellen, ze zal wel niet denken…
  • De verjaardag van Piet is bijna, daar moet ik wel heen
  • De was moet echt opgevouwen worden en, o ja! Stofzuigen moet ook nog
  • We moeten maar iets leuks gaan doen

Herkenbaar? Lees dan vooral even verder!

Tip 1: wees kritisch op jouw ‘moetjes’

We doen het allemaal, ja ik ook. Ook al ben ik al jaren bezig met mijn leven aanpassen, toch sluipen er bij mij ook ‘moetjes’ in. Ik moet mailtjes beantwoorden, ik moet lang met de honden wandelen anders vinden ze het niet fijn, ik moet iets nieuws schilderen anders vinden mensen (en volgers) me niet leuk meer…. zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet fijn, want eigenlijk hoef je helemaal niet zoveel! Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat het prima is om je e-mail maar 2 keer in de week te lezen en beantwoorden, het is prima om niet naar verjaardagen te gaan en het is helemaal prima om huishoudelijke taakjes uit te stellen. O ja, en iets leuks doen kan ook gewoon een filmpje kijken op de bank zijn, of dat leuke bordspelletje weer eens uit de kast halen!

Wees in ieder geval kritisch op jouw ‘moetjes’ vaak heb je het zelf niet door dat ze er zijn. Vanmorgen nog zei iemand tegen mij: ‘waarom niet af en toe wat ‘oud’ werk posten op instagram? Is toch nog steeds super leuk!’. Euh… geen idee, maar ik had in mijn hoofd dat ik toch wel elke week iets nieuws moest maken. Het sluipt erin!

Tip 2: wees assertief

Nee zeggen, duidelijk zijn en aangeven wat voor jou prettiger zou zijn. Niet de meest makkelijke opgave, maar wel iets wat super veel vrijheid oplevert en zelfvertrouwen. Want als je goed zorgt voor jezelf door je te uiten en te handelen naar je behoeften, groeit je zelfvertrouwen!

Tip 3: wat kan efficiënter?

Veel dingen kunnen gewoon makkelijker. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om bestellingen (op dit moment) maar twee keer per week te verzenden. Ik communiceer ook duidelijk dat ik bijvoorbeeld tussen 13 en 15 uur slaap, dus dan heb ik geen afspraken en storen vrienden en familie mij niet. Koken vind ik super zwaar, dus op de dagen waarop ik bestellingen inpak (wat ook best zwaar is) kookt Edwin. Zo zijn er ongelooflijk veel mogelijkheden om het allemaal wat simpeler en efficiënter te maken!

Tip 4: jouw ideale leven

Handig al dat snoeien in je leven, maar waar ga je dan naartoe? Hoe wil je dat jouw leven eruit ziet? Het is een goed idee om daar eens de tijd voor te nemen. Zo wist ik wel dat ik niet meer gehaast wilde leven, niet meer over mijn grenzen wilde gaan én vooral plezier wilde hebben in het leven. Vaag? Misschien, maar door mezelf bij elke keuze die ik maak af te vragen of het bijdraagt aan mijn ideale leven geeft dat eigenlijk altijd meteen de goede richting aan!

Tip 5: duik dieper

Vaak zie je zelf niet precies hoe dingen anders kunnen. Heerlijk om daar dieper in te duiken. Of je nu een coach in de arm neemt, een goed boek of mijn heerlijke card deck ‘messages from the woods’, het gaat erom dat je er bewust mee bezig bent. Het is niet even één keer nadenken en nu is alles anders, het is een proces!

Hulp nodig?

Ik zei het al eerder! Wat dacht je van een heerlijke set inspiratiekaarten? Dieren uit het bos vertellen je wat je nodig hebt, laten je nadenken en wijzen je de weg richting verdieping. Je blijft in ontwikkeling en in beweging, zo ontstaat er, samen met alle tips, ruimte om het leven te creëren dat bij jou past!

Lave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEN