De verandering

Er is iets anders, ik merk het zelf ook. Er is iets anders in mijn kunst, mijn werk, mijn bedrijf. Heb jij het gemerkt? Ik denk dat het komt doordat ikzelf verander, ik sta steviger in de wereld, heb mijn PTSS (voor zover het gaat) prima onder controle, overvraag mezelf niet meer zo vaak en focus op genieten. Ja… en mijn kunst…

Verandert mee. Heb je het al opgemerkt? Waar ik eerst heel vaak weg wilde kruipen in een pure fantasie wereld met dieren als ‘mens karakters’ en figuren die klein waren, voel ik me nu meer aangetrokken tot het schilderen van meer ‘volwassen’ dingen. Hoe dat komt?

Minder angst is minder verstoppen

Ja, angst en ik gaan hand in hand. Niet altijd leuk, maar in de afgelopen 10 jaar heb ik wel echt een modus gevonden om ermee om te gaan. Ik merk dat de angst daardoor anders is, minder paniek, minder overweldigende wereld, meer ontspannen. Ik schilder als een soort vorm van therapie, ik ben zelfs begonnen met schilderen door de creatieve therapie die ik kreeg tijdens mijn behandeling! Ik doe nog steeds hetzelfde, ik schilder waar ik behoefte aan heb, blij van word en wat me inspireert. Maar minder verlammende angst, minder neiging tot wegkruipen en minder angst voor een overweldigende wereld betekent andere illustraties. Zie jij het terug?

Een nieuw huis (en verbouwing)

Ja, dat laatste is een dingetje, het gaat heel goed met me hoor, maar verbouwen is wel een groot project in je leven! Dat zozeer is niet van invloed op mijn werk, maar wel het nieuwe plekje. Ik ben in een andere provincie gaan wonen, weg uit de veel drukke provincie Utrecht, heerlijk naar de Achterhoek. De rust en ruimte rondom ons huis doet mij echt enorm goed. Toen we nog in Zeist woonden voelde ik me daar zó ellendig, ik voelde me alsof ik me kleiner moest maken of tussen al die drukte te passen ofzo. Ik durfde door dit gevoel niet goed om mijn liefde voor cottages, en ‘cosy living’ echt goed te uiten. Bang dat ik weer zoveel last zou krijgen van het gevoel niet op mijn plek te zitten. En dat is nu dus weg! Ik ga dan ook helemaal los in mijn passie voor cottages, knusheid, leuke huisjes, tuinen én rituelen van voor de christificatie (hallo midwinterhoorn blazen, paasvuren, zonnewende, meipaal feesten en nog veel meer leuks).

Beter weten wat ik wél wil doen

Afgelopen week heb ik mijn laatste prentenboek opgeleverd. Mijn derde en laatste. Ik voel dat ik me liever wil richten op het maken van illustraties die meer bij mij passen op dit moment. Ik wil nog zoveel dingen doen en keuzes maken is heel belangrijk. Het duurde een paar jaar, maar ik heb behoorlijk goed door nu wat ik wel en niet wil doen. Je kunt je tijd en energie namelijk maar 1 keer besteden! Dus geen dingen meer maken die ‘wel leuk zijn’, maar echt gaan voor mijn passies en ontwikkeling. Elke JA tegen een project is een NEE tegen een ander project. Vaak is dit JA voor een ander en NEE voor iets van jezelf; dit zit ergens diep in mijn overtuigingen en dat helpt enorm! Want hoe leuk is het om gevraagd te worden voor de meest toffe projecten, boeken of producten, vind ik ook! Maar de kosten zijn soms hoog, je zelf vaak automatisch NEE tegen een project of passie van jezelf. Door zo te denken en keuzes te maken ontstond er bij mij ook meteen ruimte om lekker veel te schilderen, ontdekken, ontwikkelen en… je raadt het al: te veranderen!

Een eigen stijl versus vrijheid

Ik krijg de vraag bijna wekelijks. Hoe ontwikkel ik mijn eigen stijl? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: jij BENT je stijl. Volg je nieuwsgierigheid, je gevoel, je behoeften en dromen en verbeeld dat! Doe wat je gelukkig maakt en leg jezelf niet teveel vast! Zo doe ik het ook, ik heb soms het idee dat ik iets maak wat totaal anders is dan de rest, maar in werkelijkheid valt het voor buitenstaanders helemaal niet zo op. Ik kon me daar voorheen nog wel eens druk over maken, maar ik heb het helemaal losgelaten. En.. dat geeft toch een heerlijk gevoel van vrijheid! Creativiteit is een proces wat met je mee groeit, met je mee ontwikkelt, net zoals bij mij nu gebeurt. Leuk toch? Wie weet wat er allemaal nog komen gaat!

Kijk hier eens naar meer nieuwe dingen, heerlijk die verandering! (ps. verandering betekent ook dat oude dingen verdwijnen, dus sale!). Liefs!

4 reacties

  1. Zo mooi hoe dat in alles doorwerkt! Ik zag het inderdaad, meer naar buiten toe gekeerd ook. Ik ben zo blij voor je dat deze ontwikkeling er is xx.

  2. it’s so lovely to see you so much happier and more comfortable in your own skin in your surroundings! there’s really a noticeable change in your art… but I love both sides. and your art will always be very unique and stand out!
    I can imagine that moving away from busier environments can be a huge relief. my PTSD is not very happy with living in the city but for now it is what it is and I’m handling it pretty well. hopefully someday the cozy cabin in the woods will be my home 🙂
    much love from Vienna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL