Cosiness en mijn wereld-burnout

Ik heb een wereld-burnout. Ik hoor je haast denken: ‘een wat?’ Ik leg het je allemaal uit in deze blog. Niet getreurd, het is geen klaagzang, want ik houd van focussen op dingen die helpen en je een goed gevoeg geven. Cosiness is precies datgene wat dit doet. 

Ik heb een wereld burnout

De laatste tijd heb ik steeds vaker het gevoel dat de wereld gek is geworden. Oorlogen, dictaturen, ontbossing, winnende westerse leiders met maffe kapsels, klimaatproblematiek, vluchtelingen, honger, dood, ramp na ramp…. En ik voel me machteloos. Vroeger was ik strijdbaar, ik zag overal lichtpuntjes en ging voor al het goeds in de wereld. Maar in de loop van de afgelopen jaren ben ik dat gevoel kwijtgeraakt. Ik voel me afgestompt en begin soms zelfs te twijfelen aan mijn eigen overtuigingen, want het lijkt erop dat de hele wereld meedoet met alle maffigheid toch? 

Hoe blijf ik staande in deze wereld?

Het is een vraag die me de laatste tijd heel veel bezighoudt. Ik heb de neiging om me terug te trekken. Laat mij maar mijn eigen leventje leven en ik focus op mezelf. Volgens mij een hele goede strategie, want je kent vast wel ‘de cirkel van invloed’. Je hebt invloed op je eigen gedachten, gedrag en keuzes die je kunt maken. Alles wat buiten die cirkel valt (dus ook alle ellende op de wereld) heb je geen invloed op. 

Het is natuurlijk niet zo zwart-wit, zo ben ik heel bewust bezig met het milieueffect van elk product wat ik maak en kies ik daar zo bewust mogelijk. Je hebt binnen jouw cirkel van invloed ook invloed op de grote dingen natuurlijk! Maar op de ellende van de hele wereld (alles in het zes uur journaal zeg maar) heb je zo goed als geen invloed. Dus als ik dat loslaat en focus op mijn eigen leven, focus op hoe ik de wereld een stukje mooier zou kunnen maken, lost de wereld-burnout wel even op. Fijn! 

Cosiness is mijn superpower

We hoeven niet allemaal activist te zijn of worden. Ik hoef mijn ‘bereik’ ,op bijvoorbeeld instagram, niet te gebruiken om iedereen op te roepen om iets te doen of laten. Dat past niet bij mij, ik focus liever op een andere manier van bijdragen. Voor mij is dat het delen van cosiness. 

In de eerste plaats is cosiness mijn eigen medicijn. De self-care, zachtheid, knusheid, veiligheid en geborgenheid die het met zich meebrengt, maken dat ik anders in het leven sta. Milder, begripvoller en rustiger. Het maakt dat ik veiligheid vindt ook al ‘breekt de hel los’ in de wereld.

Het geeft me een rustpuntje waarop ik terugkom bij mezelf. We zijn vaak zo druk met anderen, problemen of simpelweg werk of kinderen, dat het momentje van rust soms ontbreekt. En juist die momenten zorgen dat je kunt opladen.

Als je opgeladen bent, je veilig voelt, kun je weer stappen zetten in het leven. Voor de één zal het zijn om actie te voeren, voor de ander om cosiness als superpower in te zetten en zoveel mogelijk te verspreiden.  

 

Praktische cosiness

Oké, deze blog is wel heel filosofisch. Tijd om praktisch te worden! 

Dus, hoe doe je dat nou dat cosy leven? Ik geloof dat dat voor iedereen anders is. Jij wordt misschien heel blij van een boek lezen, terwijl de ander liever mediteert. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat je een beetje extra moeite doet voor jezelf. Steek het kaarsje aan, zet een verse kop thee, geef jezelf een cadeautje, leg je telefoon weg en creeër echt een moment waarop je aandacht hebt voor jezelf. 

Vanmiddag heb ik een cosy momentje gepland. Ik zie er al de hele dag naar uit. Ik ga verder lezen in mijn guilty pleasure serie ‘het kleine huis’ (de lange winter!), ik ga een kopje lievelingsthee maken, steek een paar kaarsen aan en verruil mijn spijkerbroek voor een pyjamabroek. Wellicht verruil ik het boek nog even voor mijn journal, trek ik een kaartje ter inspiratie of brei wat aan mijn breiproject. Het gaat erom dat ik extra moeite doe om het mezelf comfortabel te maken, dat ik tijd neem en maak om met mezelf te zijn en te voelen. Ruimte om op adem te komen en de wereld-burnout te laten smelten! 

Wat wordt jouw cosy momentje vandaag?

 

ps. prachtige foto van merette kuijt!

nl_NLNL