Achter de schermen: een carddeck maken!

Het was een droom van mij, die ik al jarenlang koesterde. Het maken van een eigen Card deck! Ik gebruik ze graag, card decks. Gewoon ter inspiratie, heerlijk! Maar alle decks die ik kon vinden vond ik ‘nét niet’ mijn ding. Het was of te zweverig, te abstract, te algemeen of juist te specifiek en engelen heb ik al helemaal niets mee… dus wilde ik er zelf één maken die helemaal perfect zou zijn! In deze blog neem ik je mee in het proces van maken, want: hoe doe je dat?!

Bezint eer ge begint… niet mijn sterkste kant

Ik vind het heerlijk om gewoon aan de slag te gaan als ik een idee heb, maar het is niet altijd de beste werkwijze. In dit geval heb ik wel wat tijd genomen om te brainstormen, lijstjes maken, proberen productiekosten uit te zoeken en zo de haalbaarheid van het hele project te toetsen voor ik enthousiast zou gaan schilderen. Maar al snel ging ik toch gewoon aan de slag, ik had mijn lijst met dieren en ik begon gewoon!

Een lange adem

Oké, dit was wel een monsterproject waarvoor ik een heel lange adem moest hebben. In totaal heb ik meer dan 30 uur video-onderzoek gedaan, ik vermoed evenveel ‘lees-onderzoek’ en meer dan 50 uur schilderen en illustreren. Ik moet zeggen dat ik lange projecten altijd heel lastig vind, maar de laatste tijd wordt het steeds makkelijker. Als ik me erop instel, geen krappe deadlines plan en vooral doe wat ik leuk vind lukt het wel! Het verbaast je dan misschien ook niet om te horen dat ik er vanaf het brainstormen tot het product in mijn handen houden ruim anderhalf jaar mee bezig ben geweest.

Ik krijg vaak de vraag of opmerking van volgers op instagram of cosy friends uit de shop dat ze het ook wel zouden willen. Maar als ik dan uitleg hoeveel tijd en doorzettingsvermogen er in gaat zitten (nog los van de productiekosten, waarover zometeen meer) haken veel mensen af. Mijn gouden tip dan ook: doe écht alleen iets waar jij energie van krijgt, dan lukt het wel!

Productietoestanden

Het bedenken, schrijven en maken is een grote klus, maar makkelijk zelf te doen natuurlijk. Maar als je je passieproject de wereld in wil sturen zal het ook gemaakt moeten worden, én dat is nu juist zo lastig. Ik heb maanden besteed aan het zoeken naar een goede productiepartij. Het is als kleine ondernemer super spannend, want ik wilde er natuurlijk geen 10 laten maken maar veel meer. Het gaan dan ook meteen om een hoop geld én je bevind je ineens in de ‘zakenwereld’ waar je als ZZP’er toch niet vaak mee te maken hebt.

Gelukkig had ik inmiddels ervaring met productie, doordat ik vorig jaar mijn adventskalender had laten produceren en natuurlijk mijn prentenboek. En ervaring is fijn, heel fijn! Het zorgt ervoor dat je wat meer weet waar je op moet letten, welke harde afspraken je wilt maken en wat je eventueel contractueel vast wilt leggen. Een ander ding: proefdrukken bij zulke grote aantallen is niet mogelijk omdat het offset gedrukt wordt, dus het is en blijft een beetje een gok en ik zie het eindproduct zelf dus ook niet voordat alle 1000 stuks geleverd worden. Super spannend, maar ook onwijs leuk om te doen!

En dan is het zover!

Eindelijk houd je dan na heel lang werken, bedenken, spanning en stress je eigen card deck in handen. Precies zoals ik het wil, niet te zweverig, helemaal natuur-gericht, eco-papieren boekje en nog veel meer dingen die ik belangrijk vind: HOERA!

Zou ik het aanraden?

Yes! Maar… ja, altijd een maar natuurlijk. Het is kostbaar, je moet willen investeren én je moet (zou ik ook nog veel meer moeten doen) tijd steken in marketing en verkoop of een groot bereik hebben waardoor je het kunt verkopen. Want heerlijk om je eigen product in je handen te hebben natuurlijk, maar je wilt natuurlijk zoveel mogelijk mensen blij maken met de verborgen schat die je geproduceerd hebt!

Dit was het verhaal achter de schermen en nu wil jij natuurlijk inhoudelijk meer weten!

Of shop hieronder dit project van mij of één van mij voorgaande projecten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL