2 jaar ondernemen mét beperking: 4 lessen

Deze week ben ik precies twee jaar ondernemer, wat ging dat snel! Waar ik ooit begon met schilderen als therapievorm voor mijn PTSS ben ik nu ineens ondernemer (en gelukkig schilder ik nog steeds fijne dingetjes voor mezelf). Twee jaar samengevat in 4 lessen, of ervaringen…

1 Oog in oog met je valkuilen

Jup.. ik kwam mezelf enorm tegen. De eerste keer dat ik een bestelling had in de webshop lag ik de hele nacht wakker van de stress. Ik vond het zó spannend: ‘wat als het niet aankomt, wat als ze het niet leuk vinden, wat als ik klachten krijg, wat als ik me niet goed voel en toch een bestelling moet verzenden’. Het was 1 van mijn valkuilen ‘wat-als-denken’, dingen die helemaal niet gebeuren en waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren maar die je wel op dat moment heel veel stress (voor niets dus) bezorgen. Wilde ik doorgaan met mijn creatieve business zou ik aan deze valkuil moeten werken!

Twee jaar later ben ik enorm veel assertiever (ik bepaal wanneer ik mijn e-mail beantwoord, pakketjes inpak en DM’s beantwoord.. ik laat me niet meer opjagen), heb ik een enorme ontwikkeling in mijn mindset doorgemaakt (ik werk ‘met de dag’ of hooguit ‘met de week’, ik zeg vaak nee tegen dingen (=ja tegen jezelf), en ik omarm ‘dat zien we wel als het zover is’ volledig!).

Kortom: ga je ondernemen, dan leer je jezelf kennen. Onderneem je met passie, dan leer je ontzettend veel, durf je je angsten aan te gaan en groei je als mens! Ik zou niet anders meer willen!

2 Oefenen met druk

Nog even over druk voelen. Ik ben daar behoorlijk allergisch voor. Ik wil geen sociale druk, geen druk van klanten, en al helemaal geen druk van sociale media. Maar helaas, er is nu eenmaal druk. Bestellingen kun je geen twee weken laten liggen, email kun je best een week laten liggen, maar langer wordt toch lastig, en sociale media hoort er gewoon een beetje bij.

In het begin worstelde ik er heel erg mee en had ik als trucje om dagen helemaal vrij te plannen waarop ik wegkroop in mijn eigen wereldje. Daarnaast, naarmate ik groeide en wat wende aan het gevoel van ‘druk’ ging ik opzoek naar oplossingen. ‘Hoe kan ik het allemaal zo inrichten dat het voor mij wél werkt?’ was lange tijd mijn motto. Dus weg van het denken ‘ik kan het niet, het lukt niet’.

Zo heb ik nu een comfortabele ‘flow’ gevonden voor mezelf. Bestellingen pak ik twee keer per week in en dit staat in de mailtjes die klanten krijgen. Sociale media plan ik op maandag in voor de hele week door middel van een planningsprogramma. Email doe ik twee keer per week, of soms maar 1 keer per week. Zo houd ik het fijn voor mezelf, blijft er ruimte over om heerlijk creatief te zijn (want dat is natuurlijk de basis en het leukste wat er is) en blijf ik in balans!

3 Vrijheid en flexibiliteit

Ik heb in deze twee jaar ontdekt dat ik echt het type mens ben om ondernemer te zijn. Ik wil die vrijheid, ik wil die flexibiliteit en ik wil vooral de regie om (zo goed als) elk moment te kunnen kiezen wat ik belangrijk vind, nodig heb of wil doen.

Vorige week las ik ergens een lijstje met de 5 eigenschappen die ‘goede’ ondernemers hebben: creativiteit, doorzettingsvermogen, passie, risico’s durven nemen en betrouwbaarheid. Toen viel ineens het kwartje, dit zijn precies de eigenschappen die bij mij passen, geen wonder dat ik me als ondernemer als een ‘vis in het water’ voel!

Nog even over dat doorzettingsvermogen want ik wil niet dat jij als lezer (en misschien ook ondernemer) gedemotiveerd raakt van zo’n ‘succes-verhaal-blog’. Mijn eerste ‘collectie’ verkocht ik 3 jaar geleden op etsy en was een totale flop (ik zal er nog wel eens een blog over schrijven). Ik had toen kunnen denken ‘het werkt niet’ of iets negatiefs in die trend. Maar in plaats daarvan zette ik door, maakte meer, ontwikkelde mijn stijl en was eigenlijk gewoon koppig in niet opgeven. Soms moet je gewoon doorzetten, ontwikkelen, kennis vergaren, interesses volgen en ondertussen wel zorgen dat je plezier hebt!

4 Je leven afstemmen op jezelf

Het beste heb ik tot het laatst bewaard. Ondernemen is ook een manier om mee te doen met het leven terwijl je beperkt bent want je kunt je bedrijf helemaal op jezelf afstemmen! Je kunt dingen uitproberen en ontdekken dat ze niet werken voor je, dan doe je gewoon iets anders. Je kunt je bedrijf zo groot of klein maken als je passend vindt bij je mogelijkheden. Je kunt oplossingen zoeken, hulp inschakelen, dingen uitbesteden… er zijn zoveel mogelijkheden!

Voor mij werkt het goed dat ik nooit op gezette tijden ergens heen moet. Het werkt ook heel goed dat als ik wakker word en me niet zo goed voel of heel moe ben, ik altijd een ochtend ‘vrij’ kan nemen of gewoon een tijdje op de bank zitten lezen tot ik me beter voel. Ik ben ook echt een introvert en vind het fijn om heel veel tijd alleen door te brengen, heerlijk dat ik geen werkplek deel of collega’s heb!

Kortom, eerst mijn gezondheid en plezier, dan mijn bedrijf. Eigenlijk kan alles altijd wel wachten heb ik geleerd!

Hopelijk vond je het leuk om te lezen én wie jarig is trakteert! Dus ik heb wat leuke acties voor je!

Eén reactie

  1. Hoe jij het zo mooi omschrijft is precies zoals ik het heel graag zou willen. Een droom of doel waarvan ik hoop dat hij ooit uitkomt. Momenteel probeer ik mijn weg er naar toe uit te stippelen maar ben nog erg zoekende hoe die weg er uit zou moeten zien en wat ik ervoor nodig heb ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL